Att flyga med din hund

Om du planerar att göra en längre resa kanske du funderar på att ta med dig din hund, för att slippa vara skild från den under flera veckor eller månader. Det medför dock ganska mycket extra arbete och kostnader att flyga med en hund, varför du bör överväga en extra gång om det är värt det. Självklart måste du också ha hundens mentala hälsa i åtanke – du måste ha provat att flyga med hunden på kortare flygningar innan du ger dig iväg på en långflygning, för att försäkra dig om att din hund klarar av det och inte blir för stressad. Om du har en mops eller annan plattnosad hundras bör du också vara medveten om att det rekommenderas att dessa hundar inte flyger alls, eftersom lufttrycket under flygningen kan göra att de får problem med andningen.

Om du ändå bestämmer dig för att ta med din fyrfota vän ombord på planet kommer sättet hunden färdas på att bero på dess storlek. Hundar som väger ungefär sex kilo eller mindre kan åka med i en särskild väska i kabinen. Olika flygbolag har olika regler gällande exakt hur hunden ska transporteras i kabinen, så var noga med att kolla upp vad som gäller för just det flygbolag du har valt.

Även om din hund är för stor för att flyga i kabin, och ska flyga i bur i lastutrymmet, finns det regler kring hur hunden ska transporteras, till exempel gällande stor buren ska vara. Kolla upp det innan, så att du inte stöter på problem på flygplatsen. Generellt kan sägas att buren minst ska vara så stor att hunden kan ställa sig upp, vända sig i buren och lägga sig ned. Även om det kan vara frestande att ge din hund lugnande medel inför resan, bör du undvika det. Om hunden verkar dåsig när du checkar in kan nämligen flygplatspersonalen tillkalla veterinär, vilket är en kostnad du som hundägare får stå för.

Innan du reser måste du också se till att hunden har ett pass. Passet innehåller bland annat information om vilka vaccinationer hunden har tagit, som kan vara obligatoriska för att den ska släppas in i vissa länder. Återigen gäller det med andra ord att kolla upp vad som gäller för att få ta in hundar till just det land du ska åka till.

En anledning till att man kan behöva flyga med sin hund är om man ska flytta utomlands, och ska flytta så långt att man inte har möjlighet att göra resan i bil, till exempel om man ska flytta till USA. Vid sådana tillfällen finns det mycket att tänka på även för egen del, som att man måste skaffa greencard, boende, jobb och allt annat som kommer med att flytta till ett annat land (som dessutom ligger utanför EU). Då kan det vara skönt att det finns firmor som Crown Relocations, som kan hjälpa till med alla praktiska detaljer kring flytten. Det gör att man kan koncentrera sig mer på att göra flygresan till ens nya hem så stressfri som möjligt för ens hund.