Försäkra din hundvalp

Skadar din hund sig kommer det förmodligen leda till ett besök hos veterinären. Detta kan dessutom leda till ett väldigt dyrt besök, speciellt om hunden behöver vård. På grund av detta är det viktigt att du börjar tänka på försäkring för din hund redan innan du köper den. Men det är inte alltid lätt att veta vilken försäkring som är bäst. Därför kommer här några tips på vad du bör tänka på vid val av en hundförsäkring.

Det här ingår i en försäkring

Det finns olika försäkringar som du kan välja mellan. Men för att det ska anses vara en bra hundförsäkring bör i alla fall dessa saker ingå:

Veterinärvårdsförsäkring

Basen i en försäkring till din hund är den så kallade veterinärvårdsförsäkringen. Det här är den del som kommer hjälpa dig vid kostnader för undersökningar, behandlingar samt utredningar när du tar hunden till din veterinär. Det finns dock undantag och begränsningar för några sjukdomar.

Livförsäkring

En annan sak som ofta ingår i en hundförsäkring är livförsäkringen. Den kan ge dig lite ersättning ifall din hund dör eller är så sjuk/skadad att den måste avlivas. Trots att de allra flesta försäkringsbolagen erbjuder dig livförsäkring för hunden kan priset variera. Därför är det viktigt att du jämför dessa innan du väljer vilket försäkringsbolag du ska teckna hundförsäkringen hos.

Tilläggsförsäkringar

Om du väljer att skaffa en hund för att jaga med, tävla med eller om du ska avla hunden finns det flera tilläggsförsäkringar som kan vara bra att ta del av. Kolla därför upp dessa innan du väljer en försäkring.

Priset

Kostnaden för försäkringen varierar beroende på hur stor självrisk du väljer, både när det kommer till den fasta och den rörliga. Men priset kan även variera beroende på om du försäkrar en valp eller en äldre hund och var i Sverige du bor.

En rörlig självrisk är den summa du måste betala varje gång du besöker veterinären. Den fasta betalar du endast en gång under en viss period, självriskperioden. Hur lång denna period är kan se lite olika ut beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Du betalar dock endast den fasta självrisken en gång, oavsett hur många gånger hunden måste besöka veterinären.

Tips för att hitta bäst hundförsäkring

  • Börja med att jämföra olika försäkringsbolag. Fokusera på vad försäkringarna innehåller och ta sedan en titt på priset.
  • Begär gärna offerter från olika bolag. Be försäkringsbolagen att förklara varför du ska välja deras försäkring framför någon annans.
  • Glöm inte att olika hundraser kan ha olika behov när det kommer till försäkringar. Stora hundar har större risk för ledsjukdomar medan mindre hundar kan ha större risk att få tandproblem. Kort sagt bör du komma ihåg att din hund kan ha andra behov jämfört med andra hundar.
superior