Transportera en hund

För att kunna transportera en hund behöver du en hundbur, ryggsäck, väska eller bälte. Det finns en uppsjö av olika hundburar som tillverkas i varierande material för transport av hundar. När du reser med hund i bil finns det regler som måste följas. Anledningen är att transport med hund i bil ska ske på ett säkert sätt. En hund får inte vara lös i bilen utan måste vara säker vid exempelvis en inbromsning eller avkörning, precis som en vanlig passagerare. Om du reser med hundvalpar och tikar gäller särskilda regler. Det är inte tillåtet att transportera hundar som är skadade eller sjuka annat än en resa till veterinär.

Hund i bur

Det är inte tillåtet att förvara hundar i burar till vardags men det får ske vid särskilda tillfällen såsom transporter i bil. Kom ihåg att en hund inte får sitta i en bur (i en stillastående bil) längre än tre timmar förutsatt att vädret inte är för varmt eller för kallt. Vid tävling, prov och utställning får en hund förvaras i bur (som är täckt på minst två sidor) men måste rastas varannan timme. En hund som används för jakt får förvaras i bur maximalt åtta timmar (per dygn) förutsätt att hunden rastas ungefär var tredje timme. När du transporterar en hund i bil kan du även använda sele istället för hundbur. Selen fästs som ett vanligt säkerhetsbälte. Att hunden ska vara säker i en biltransport är mycket viktigt. Även en liten hund som är lös i baksätet kan vid en kollision slungas runt i bilen och skada både passagerare samt sig själv ganska rejält.

Välj rätt hundbur

Det finns massor av olika hundburar för bil, transporter och hundväskor att välja mellan. Vad som är viktigt är att du vet hur och vad du kommer att använda hundburen till. Sedan gäller det att välja en hundbur som har rätt storlek för din hund och för ändamålet. Hos Zoo.se kan du hitta en bra hundbur av god kvalitet till bra pris. Du kan välja mellan robusta transportburar av hårdplast, säkra godkända hundburar, hopfällbara prisvänliga hundburar i canvastyg, stål och aluminium. Zoo.se erbjuder ett brett sortiment av Artfex samt Mim’s testade samt godkända bilburar, biltillbehör och utställningsburar av hög kvalitet. Hos Zoo.se kommer du bland mycket annat hitta bilburar, bilbälte, hundburar, transportväskor, flygkabinväskor samt ryggsäckar i olika material för både stora och små hundar.

Hundbur, väska, ryggsäck och bälte

När du transporterar hund i bil regelbundet eller ofta är det klokt att investera i en bra och godkänd hundbur för bil. Det är viktigt att veta att vanliga utställningsburar samt transportburar av plast inte ger den säkerhet som biltransportburar ger. En bilbur ska alltid vara fastspänd i bilen oavsett placering.

Idag finns det många olika bilbälten för hund att välja mellan. Hundens bilbälte eller sele fäster du i bilens säkerhetsbälte. Bäst är att skaffa ett godkänd, vadderad och robust bälte som inte går av eller skadar din hund vid en olycka eller avkörning. När du reser ofta på buss eller tåg är en hundväska eller ryggsäck ett bra alternativ. För vandring eller längre promenader med en valp eller liten hund är en ryggsäck oerhört praktisk. När hundens ork tryter sätter du den i ryggsäcken och slipper bära din hund. Om du cyklar ofta kan en cykelkärra eller cykelkorg vara ett bättre alternativ särskilt om du vill cykla längre sträckor och inte vill trötta ut din hund.

superior