Håll hunden aktiv och sysselsatt

Att hundar behöver mycket aktivitet och sysselsättning för att hållas stimulerade är ingen nyhet, men det kan ibland vara svårt att få in tillräckligt mycket i vardagen. Utöver promenader är det därför bra om hunden kan vara så aktiv som möjligt där hemma. Beroende på hur man bor kan det vara lättare eller svårare att få plats med olika lösningar för aktivitet, och därför kommer här en liten uppdelning med tips beroende på om man bor i hus eller lägenhet, litet eller stort.

Sysselsättning när man har tomt

Om man har egen tomt finns det givetvis stora möjligheter att anpassa tomten för olika lekar och aktiviteter. Man kan exempelvis ha en liten hinderbana på tomten, så att hunden får både mental och fysisk stimulans på en och samma gång. Det kanske låter som en stor uppgift och som mycket pengar, men detta är något man kan utöka efter hand. Nu för tiden finns dessutom många sorters hinder att köpa färdiga. Nedan följer några förslag på enkla hinderbanor att ha på tomten:

  • Agilitytunnel. En tunnel för hunden att springa igenom. Dessa är lätta att få tag på och finns att köpa i djuraffärer. De finns i olika storlekar och längder så du kan välja en som passar din hund i storlek och anpassa längden efter vad som är roligast och nyttigast för din hund. Varianter för inomhusbruk finns även om man har plats till det.
  • Färdiga hopphinder. I takt med att agility blivit allt mer populärt har det också blivit enklare att hitta bra höj- och sänkbara hinder i bra prisklass. Du behöver alltså inte bygga egna hopphinder.
  • Slalompinnar. Går också att köpa i många djurbutiker eller online. Ett tips kan vara att börja med några få pinnar och eventuellt utöka och köpa fler paket om hunden uppskattar det.

Precis som för all motion och rörelse för hunden, är förmågan individuell och alla övningar passar inte samtliga hundar. Hundar kan precis som människor drabbas av ledproblem och exempelvis artros, och upplever man att hunden har detta kan det vara bra att uppsöka veterinär. För oss människor som lever med artros finns numera fördelen att kunna sköta vårdkontakten med en personlig fysioterapeut via mobiltelefonen.

Inomhusaktiviteter för lägenheter och mindre bostäder

För mindre bostäder kan en agilitytunnel för inomhusbruk ändå vara aktuell, man får bara se till att välja en hopfällbar så den inte tar upp för mycket plats när den inte används. Har man väldigt ont om plats kan man istället satsa på mindre aktivitetsleksaker och att låta hunden söka godis eller på annat vis få arbeta och tänka för att få tag i den. Att lära hunden olika tricks och övningar kan även ge stimulans, och här får du inte glömma att berömma hunden.

Det finns mycket mer aktiviteter man kan utföra både inomhus och utomhus, och så länge man tänker på säkerheten är möjligheterna nästan oändliga.

superior