Hundar i tjänst

 

Hundar är inte bara utmärkta sällskapsdjur, utan fungerar mycket bra som hjälpreda till människan i många olika typer av yrken.

Det kanske vanligaste yrket man kommer att tänka på när man talar om hundar i tjänst, är troligtvis polishunden. Redan sen en mycket liten ålder får man lära sig att hundar och poliser arbetar tillsammans för att hjälpa människor i nöd eller för att ta fast människor på flykt.

Ett annat yrke där hundar har gjort sig mycket väl kända är som ledarhund för människor som är blinda eller har grova synproblem. Hunden följer ägarens sida och hjälper alltså denne att ta sig fram i vardagen. Här använder man inget vanligt koppel, utan en mycket kort och hårdare typ av sele, som gör att man som synskadad inte kommer för långt ifrån hunden.

Något som det faktiskt inte talas speciellt mycket om, men där hunden har en mycket stor inverkan, är när det kommer till rehabilitering eller stöd för autistiska barn. Dessa hundar är tränade till att ha ett mycket stort tålamod och lugn när den vistas bland människor. Forskning visar att människor som får vara i närheten av ett djur producerar mer endorfiner i kroppen, vilket leder till ett bättre välmående, lycka och vilja att bli bättre.

Hunden är verkligen människans bästa vän och står vid ägarens sida genom vått och torrt. Att ha en sån trogen kamrat är sällsynt och som hundägare bör man ge hunden en alldeles extra stor dos av kärlek så fort man har möjlighet. Det är inte bara i lyckliga stunder som människan behöver sin kamrat, utan även det mörkaste och deppigaste dagar kan snabbt få sig en vändning i hundens sällskap.

superior