Hunden på ålderns höst

När hunden blir gammal händer det en massa saker. Den blir oftast gråare i ansiktet och får även en hel del grå strån i övriga pälsen. Hunden kan även börja höra och se dåligt, eller få sämre luktsinne. Det är vanligt med stelhet och ledproblem på äldre hundar, eller att de har andra krämpor. Här kan du lära dig om hur du på bästa sätt tar hand om din gamla hund innan det är dags för den att vandra vidare över regnbågsbron.

Ålderstecken och krämpor

Även hundar drabbas av ålderskrämpor, precis som vi kan de få ledproblem och tumörer med stigande ålder. De kan också bli dementa och inte längre minnas allt de lärt sig genom livet. Personlighetsförändringar är heller inte ovanligt, men upplever du att hunden blir sur, tvär och kanske aggressiv kan det bero på att den hör eller ser dåligt alternativt har ont någonstans och reagerar i ren överraskning eller självförsvar. Var därför väldigt observant och aktsam när små barn är omkring en äldre hund så de inte klappar hårt där hunden har ont eller överraskar den utan att den hör att barnet är på väg.

Hjälp din hund

Du kan underlätta för den gamla hunden genom att göra levnadsmiljön så bra som möjligt. Här gäller även säkerhetstänkande. Den gamla hunden kanske inte hör bra längre och kommer därför inte på inkallning. Den kan också vara lite förvirrad och glömma saker och ta sig friheter den inte gjort sedan den var unghund.

Här kan du ligga steget före och sätta upp grindar och liknande så den inte kan rymma eller komma bort. Ett tips är att titta på barnsaker hos Bigbaby eftersom många babyprylar också kan användas till hundar. En barngrind i dörren håller hunden inne, en filt är alltid mysig att ligga på och har du en flock av aktiva hundar som gammelhunden inte längre orkar hålla takten med kanske faktiskt en barnvagn kan hjälpa er att stimulera alla hundar på en gång. Gammelhunden kan åka medan de andra går, och får sin stimulans ändå. Att äldre hundar kan bli understimulerade och deprimerade är vanligt, så därför gäller det att se till att den får livskvalitet på äldre dagar. Olika barnpallar kan vara hjälpsamt för hunden att komma upp i soffan om den har ont i lederna.

Du kan läsa lite kort om hur hundar vanligtvis åldras hos SKK, där står också hur gamla olika storlekar på hund oftast blir.

Foder

En gammal hund tappar muskelmassan och börjar oftast se tunn ut. Det är viktigt att komma ihåg att även om hunden är gammal och stel och inte vill eller orkar röra sig lika mycket som förut så måste mat och motion stå i balans med varandra. En överviktig hund belastar lederna mycket mer, och har hunden redan ont blir det bara värre av grav övervikt. Se över foderstaten, mängden och energiinnehållet för hundens bästa, och med fördel kan glukosamin vara ett tillskott som hjälper ledvärken lite.

Sköter du om din gamla hund noga så kan ni få längre tid med varandra innan det är dags att släppa taget.

superior