Reflexer till hund och hundägare

Som hundägare finns det inga dåliga väder, oavsett om det är kallt, snöstorm, hällregn eller mörkt ute så behöver hunden få komma ut på flera promenader varje dag och det är hundägarens ansvar att göra det. Här i Sverige så är det mörkt ute en stor del av året och dygnets ljusa timmar är få. Det är mörkt ute när morgonpromenaden ska göras och det är mörkt ute när det sedan är dags för kvällspromenaden.

När man beger sig ut i mörkret tillsammans med sin hund så är det bra om både hund och människa är klädda med reflexer för att synas i trafiken. Det finns flera olika varianter av reflexer att använda men den traditionella reflexvästen ska man inte underskatta, den gör en väl synlig och är lätt att ta på och av. Till hunden kan det vara bra att använda en reflexväst med tryck på, exempel på tryck kan vara hundägarens telefonnummer, adress och hundens namn. Detta underlättar om hunden skulle råka komma bort i mörkret, då syns den tack vare reflexen och där finns också värdefull information för att hunden ska komma tillrätta igen.

Reflexer bör användas så fort det börjar skymma, eller om man misstänker att det kommer att börja skymma under den tiden som man befinner sig utomhus. Oavsett om man går på en ödslig skogsväg eller om man går på en upplyst trottoar så syns man betydligt sämre än man tror.

I olika tester som har gjorts gällande trafiksäkerhet så uppskattar man att en bilist ser en fotgängare på 20-30 meters avstånd i trafikerad miljö. Har bilen helljusen på så syns fotgängaren på 150 meters avstånd, men om fotgängaren bär reflex så ökas avståndet till hela 450 meter. Detta är dyrbara meter om olyckan är framme.

Om man vill synas extra mycket när man är ute så kan man även bära andra reflexer när man är ute med sin hund. Det finns till exempel koppelreflexer som hjälper såväl bilister, cyklister och andra fotgängare att se kopplet. Har man ett långt koppel eller till exempel ett flexikoppel så finns risk att cyklister eller fotgängare snavar över detta när det är mörkt ute och hundägare och hund befinner sig en bit ifrån varandra. Man ska alltid försöka underlätta för varandra i trafiken för att tillsammans förebygga olyckor.

Det man också ska tänka på är att reflexer är en färskvara och bör bytas ut efter ett par år. Reflexerna försämras med tiden och blir inte längre lika reflekterande och därmed synliga. Att sätta på sig en riktigt gammal reflex är lika med att inte bära någon alls. Så på med reflexerna och sedan är du och din hund redo för en härlig promenad även när mörkret faller på.

superior