Kan hunden springa lös på tomten?

Alla hundar behöver daglig motion i form av flera promenader, och vissa hundraser, som har naturligt hög energinivå, behöver mer än så för att de ska må bra. Ett lockande alternativ kan vara att helt enkelt låta sin hund gå lös på tomten under vår, sommar och höst, för att den själv ska göra av med energi genom att gå runt och utforska och lukta. Många vill också ha hunden lös på tomten för att den ska fungera som vakthund, och verka avskräckande på eventuella inbrottstjuvar som kommer för att rekognoscera. Det krävs dock en hel del förberedelser och eftertanke innan man kan släppa sin hund vind för våg, även på ens egen gräsmatta.

Till att börja med måste man ta hänsyn till vilken typ av område man bor i. Bor man på landet har man till exempel större frihet att låta sin hund gå lös – då måste man bara ta hänsyn till faror för hunden, som vilda djur. Bor man i ett villaområde har man dock även grannar att ta hänsyn till, eftersom de kan vara hundrädda. Även om man inte är rädd för hundar uppskattar de flesta inte heller att en främmande hund springer omkring på ens tomt. Ett måste är därför att man har sin tomt helt inhägnad av ett staket om man ska låta sin hund gå fritt.

Man måste dock även se till att det inte finns några faror innanför staketets gränser. Innan man släpper ut sin hund på tomten är det till exempel viktigt att kontrollera att det inte ligger några vassa stenar, spikar eller annat i gräsmattan som hunden kan skada sina tassar eller sin nos på. Man bör också stänga dörren till förråd, bodar, växthus och annat som finns på tomten, så att hunden inte kan gå in där och skada sig själv eller något runtomkring.

Om man har tänkt låta sin hund gå utomhus är det bra att ha detta klart för sig redan när man skaffar sin hund som valp. På det sättet kan man träna hunden från en tidig ålder att vara ute på tomten, så att den vet var gränserna går, och så att hunden lär sig att hålla koll på husse och matte. På det sättet kan både hund och hundägare känna sig trygga när de befinner sig utomhus.

Ett alternativ om man börjar låta hunden gå utomhus senare i livet, och inte vågar släppa den helt lös, är att använda sig av en löplina till en början. En löplina består av ett långt rep eller snöre som fästs någonstans på tomten, och som hindrar hunden från att springa utanför tomtens gränser. Tack vare att linan är så lång kan dock hunden röra sig mer eller mindre obehindrat inne på tomten. På det sättet kan man som hundägare märka om hunden kommer att klara av att gå fritt på tomten eller inte.

superior