Hundsporten hundfrisbee

Precis som människor mår hundar bra av att aktivera sig, eftersom det stimulerar dem både fysiskt och mentalt. Ett bra sätt att ge både sig själv och sin hund motion, och samtidigt ha roligt tillsammans, är att ägna sig åt en hundsport, till exempel hundfrisbee.

Så som namnet antyder är en frisbee inblandad i sporten, som kortfattat kan sägas ha två grenar: distans och freestyle. I den förstnämnda handlar det om att på en viss tid göra så många och så långa kast med frisbeen som möjligt (där hunden också fångar frisbeen), medan man i freestyle får poäng genom att utföra i förhand delvis koreograferade trick medan man själv kastar och hunden fångar frisbeen. Än så länge går det inte att tävla i hundfrisbee i Sverige, men det finns kurser i sporten.

Hundfrisbee har sitt ursprung i USA på 1970-talet, då den snabbt fick mycket stor uppmärksamhet efter att en collegestudent rusade in på planen med sin hund under en tv-sänd basebollmatch och började kasta en frisbee som hunden fångade. Trots att studenten hade avbrutit en match mellan två stora basebollag som sändes på nationell tv blev både åskådare och kommentatorer så imponerande av hundens trick att Alex Stein, som studenten hette, fick hållas i hela åtta minuter, medan kommentatorerna övergick till att kommentera hans och hundens rörelser, innan han slutligen eskorterades av planen. Uppmärksamheten som detta fick bidrog stort till hundfrisbeens ökade popularitet.

Fördelen med en hundsport som hundfrisbee är att det inte krävs mycket utrustning för att träna den hemma – allt man behöver är en frisbee och en ganska stor tomt. Det kan också vara en bra idé att tänka på att inte kasta frisbeen för nära husets fönster eller växthus på tomten, eftersom risken är stor att en frisbee kastad i fel riktning kraschar in i glaset.

superior