Ta med hunden utomlands
Ta med dig din fyrfotade vän utomlands! Det kan bli både spännande och roligt för er tillsammans i ett främmande land. Reglerna kring resorna med hund är viktiga för att skydda dig och andras hundar från smitta, olaglig införsel av förbjudna raser och för att försäkringar skall gälla om något händer under resans gång. Det är därför viktigt att ta reda på vilka regler som gäller – både vad det gäller inresa, vistelse i landet och vad som gäller vid inresan hem till Sverige igen.
Vid utomlandsresa med hund gäller vanligtvis följande krav. Ta även reda på vad som gäller när du ska återinföra din hund till Sverige igen.
Vanligtvis gäller följande fyra punkter för hund.
1. Hunden skall inneha ett eget EU-pass
2. Hunden skall vara id-märkt, microchip är ett krav inom EU
3. Hunden skall ha en giltig vaccination mot rabies
4. Hunden skall läsas av med sitt microchip, via en tullplats i Sverige
Olika länder innebär dessvärre olika regler
För att vara på den säkra sidan, vänd dig alltid till landets ambassad och få information om vilka regler och krav som gäller specifikt för det landet. För återinförsel av hund som befunnit sig utomlands till Sverige, finns all information via Jordbruksverkets webbplats. Ekonomin till att resa utomlands med hunden kanske inte finns precis när semestertillfället ges. Ett kortsiktigt lån utan kreditupplysning kan vara en bra lösning om ni verkligen vill iväg, hunden och du – kom bara ihåg att alla lån skall betalas tillbaka.
När du och hunden besöker främmande länder måste din hund ha ett individuellt hundpass (ett EU-pass för sällskapsdjur) – på detta pass skrivs id-nummer, vaccineringar och behandlingar in och registreras. Behöver du ett EU-pass till din hund skall ni vända er till veterinären och ansöka om ett EU-pass.
Kontrollera uppgifter och kom ihåg
Kom ihåg att i andra länder finns det helt andra sjukdomar som kan drabba din hund, även om hunden är vaccinerad i Sverige betyder det inte att den är immun mot främmande sjukdomar. Vill du ha mer information, gå in på webben och sök upp Statens Veterinärmedicinska Anstalt, förkortat SVA. Här finns råd och tips om hur du kan undvika att din hund drabbas av sjukdomar under utomlandsvistelsen. Var noga med att kontrollera att samtliga uppgifter i hundpasset är korrekta! Är något fel i passet kan det resultera i att er hund inte får inresa till det planerade landet ni skall besöka, så dubbelkolla alltid!
Hundpensionat
Bevisen om att hunden är bra för dig haglar i kvällspressen. Låt hunden få ha det bra på hemmaplan också. Ibland är det faktiskt bättre att låta hunden vara kvar i Sverige. Ett alternativ är att låta hunden få en skön avkopplande semester på ett hundpensionat. Kontrollera att hundpensionatet ni väljer är bra organiserat, välstädat och ordentligt skött. Tänk även på att det kan vara fullbokat under semestertiderna på flera hundpensionat. Planera och boka i god tid!