Hundens sömn

En hund har ett stort behov av sömn. Som valp sover hunden nästan hela dygnet med enstaka pauser för att äta, leka och göra sina behov, medan en vuxen hund sover 12-18 timmar per dygn. Det är viktigt att låta hunden sova, eftersom brist på sömn kan leda till aggressiva hundar med försämrat immunförsvar. Om du själv är hundägare vet du också att det inte finns mycket som är så fridfullt som att titta på en hund som sover. Vad som kan vara intressant att veta är att även hundar, precis som vi människor, kan uppnå REM-sömn och alltså drömma.

Att drömma vackra drömmar

De flesta har nog undrat vad det är som händer när benen på en sovande hund börjar röra sig. Skrattande brukar vi säga att den nu minsann jagar kaniner, och fort går det. Nu har det visat sig att vi mycket väl kan ha rätt. Experter vid Harvard Medical School har nämligen kommit fram till att även hundar drömmer och din hund drömmer om dig såklart. Eftersom det är dig den står närmast drömmer den troligtvis om era framtida upptåg tillsammans, om långa promenader, roliga lekar och mycket annat. Den drömmer om din doft och kan troligtvis se ditt ansikte klart och tydligt. Det är med andra ord bäst att låta en sovande hund få sova.

Låt hunden sova

För dig med små barn är det extra vikt att ha koll så att hunden verkligen får sin sömn. Små barn tenderar nämligen att vilja spendera sin tid tillsammans med hunden, men inte för att sova. Istället drar dem kanske den i öronen, puttar på den och försöker leka. En vaken hund upplever detta garanterat som en spännande lek, men precis som barnen måste även hunden få lov att sova i fred. En bra idé kan därför vara att stänga dörren till det rum hunden sover i eller på annat sätt hålla barnet därifrån. Sover hunden i bäddsoffa eller säng kan det förvisso vara svårare för barnet att ta sig upp, men ingenting är omöjligt för dem små när de bestämt sig för något.

superior